3 maart 2023

Oekraïense tandartsen

Mondzorg Dogterom geeft extra aandacht aan de Oekraïnse vluchtelingen en tandartsen.

Het is inmiddels een jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne uitbrak en er een grote groep vluchtelingen naar Goeree Overflakkee kwamen. Velen van hen zullen waarschijnlijk langdurig moeten blijven of zich definitief vestigen. Mondzorg Dogterom heeft vanaf het eerste moment mondzorgkundige hulp geboden aan deze kwetsbare groep.


Sinds januari dit jaar zijn wij gestart met een project met meerdere Oekraïnse tandartsen. Zij kunnen onder toezicht van een BIG geregristreerde tandarts assisteren of handelingen verrichten bij de Oekraïnse vluchtelingen omdat zij over de juiste diploma's beschikken en ze de taal spreken.


Mondzorg Dogterom is de grootste groepspraktijk in de regio met een enthousiast team van ruim 40 medewerkers. Wij doen als moderne praktijk veel aan innovatie, opleidingen en kennis delen voor het hele team. Zowel voor beginnend als ervaren professionals. Onze medewerkers komen uit de regio maar ook nationaal en internationaal. Hierdoor past ook het opleidingsproject met de Oekraïnse tandartsen goed in onze praktijk. Naast het bijhouden van hun tandheelkundige vaardigheden werken ze hard aan hun Nederlandse taalvaardigheid. Wanneer de taalvaardigheid op A2 niveau (Mavo) is mogen ze ook bij de overige patiënten assisteren in een behandelkamer. En zodra de taalvaardigheid op B2 niveau (Havo) is dan mogen ze onder supervisie Paro Preventie behandelingen en tandarts behandelingen doen. Kataryna Biliak Popovich en Yurii Ryzhyck, hier op de foto, zijn beiden werkzaam bij Mondzorg Dogterom in dit project.