Nazorg bij narcose

Bent u onder narcose behandeld? Dan is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de juiste vorm van nazorg. Wij voorzien u graag van informatie en adviezen om een spoedig herstel te bevorderen.

Pijnstillers na verdoving

Na ongeveer twee tot vier uur is de verdoving uitgewerkt. Afhankelijk van de behandeling, is het mogelijk dat u dan pijn zult ervaren. Heeft de tandheelkundige u een recept voor pijnstillers meegegeven? Volg dan de instructies nauwkeurig op. Wanneer u geen recept heeft meegekregen, adviseren wij om Paracetamol 500 mg te gebruiken.

Spoelen

Ook is het mogelijk dat wij u een recept voor een mondspoelmiddel hebben meegegeven. Dit dient u tweemaal per dag te gebruiken, totdat de hechtingen zijn losgelaten. Zijn er tijdens uw behandeling geen wondjes gehecht? Dan kunt u het spoelmiddel gedurende één week gebruiken.

Mondzorg Dogterom spoelen narcose

Wondverzorging

Wanneer er hechtingen zijn aangebracht, zullen deze binnen één tot twee dagen oplossen. Ook is het mogelijk dat er door het langdurig openhouden van de mond tijdens de operatie kloven in de mondhoeken zijn ontstaan. Om de pijnklachten te verminderen, adviseren wij u om de mondhoeken in te smeren met vaseline.

Zwellingen

Na de behandeling onder narcose kan er mogelijk een zwelling ontstaan. Na 2 tot 3 dagen zal deze zwelling het hevigst zijn; daarna zal het langzaam afnemen. Wanneer u bent behandeld aan uw onderkaak is het ook mogelijk dat het zachte weefsel onder het oog opzwelt. Hier hoeft u zich geen zorgen over te maken: dit zijn normale gevolgen van de ingreep.

Thuis kunt u een plastic zakje met ijsblokjes in een washandje doen en tegen uw wang houden. Zo zorgt u ervoor dat de wang minder dik wordt. Koel gedurende 10 minuten en daarna 10 minuten niet en herhaal dit vier keer. 

Verdere verzorging

  • Na uw behandeling mag u niet in de zon zitten;
  • Inspannende verrichtingen, zoals sporten, raden wij af;
  • Het is van belang dat u uw mond niet krachtig spoelt;
  • Poets op voorzichtige wijze met een zachte borstel rondom het wondje;
  • Eet de eerste dag enkel zacht, lauw voedsel;
  • Roken heeft een negatieve invloed op de wondgenezing, dus dit raden wij de eerste dagen na de behandeling af.
  • De tandheelkundige heeft u op de hoogte gesteld wanneer er sprake is van een ontstane verbinding tussen de kaak- en de neusbijholten. In dat geval mag u gedurende één á twee weken geen drukverschil opbouwen. U mag dus niet uw neus snuiten en u moet niezen met open mond. Wel mag u uw neus ophalen. Mogelijk verliest u ook wat bloed uit de neus, maar dit is niet verontrustend.

Wanneer moet u ons inschakelen?

Heeft u last van een nabloeding, koorts boven 39°C of terugkerende zwellingen en pijn? Dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen voor advies of een nacontrole. Ook wanneer u vragen heeft of ongerust bent, staan wij voor u klaar. 

Neem contact met ons op