Nazorg voor het trekken van kiezen

Heeft u een kies laten trekken? Dan zorgt de juiste nazorg voor een spoedig herstel. Nadat u een kleine kaakchirurgische behandeling heeft ondergaan, kunnen namelijk de volgende nabezwaren optreden:

  • Pijn;
  • Beperkte mondopening;

  •  

    Pijn bij slikken of wat moeilijker slikken;
  • Zwelling in en rond de mond, soms gecombineerd met een ‘blauwe plek’. Deze zwelling kan aanzienlijk zijn;

  •  

    Algemeen gevoel van ziek zijn en een verhoogde temperatuur (tot ± 38,5° C). 

De bewegingsbeperking, eventuele slikklachten en andere nabezwaren nemen na drie à vier dagen af en duren normaal niet langer dan één week.

Nazorg direct na de behandeling

Meestal is een druktampon op het wondje gedaan. Deze druktampon dient u 60 minuten onder lichte druk ingeklemd te houden tussen de boven- en onderkaak. Dit is om een goed bloedstolsel te laten ontstaan, wat de wond afdekt. Dit stolsel is belangrijk voor een snelle en goede genezing. Zuig dus niet aan de wond en spoel niet te krachtig. Dit kan het beschermende bloedstolsel beschadigen, wat vaak een langzamere genezing geeft.

De eventueel aangebrachte hechtingen lossen vanzelf op. Kleine nabloedingen kunnen wel optreden. Deze kunt u stelpen door nogmaals een opgevouwen gaasje (geen watten!) op de wond te leggen en hier 60 minuten op te bijten.

Advies over pijnstillers

Pijn kan worden bestreden met de aan u voorgeschreven pijnstiller of Paracetamol. Lees voor het gebruik eerst de bijsluiter en neem nooit meer dan de maximale dosering! Wij adviseren de pijnstiller Paracetamol 500MG. Als dosering adviseren wij na verwijdering van de druktampon 2 tabletten, daarna elke 4 uur 1 tablet.

Ook Ibuprofen kan gebruikt worden, maar niet door iedereen. Dit middel heeft meer en ernstige bijwerkingen (lees dus de bijsluiter!). Ook kunt u dit de eerste dag niet innemen in verband met de kans op nabloeding. Ook hier geldt: zeker niet meer innemen dan de maximale dosering.

Nazorg: de juiste mondhygiëne

Voor een ongestoorde wondgenezing is een goede mondhygiëne noodzakelijk. Dat doet u door middel van tandenpoetsen en flossen, stokeren of ragergebruik. Wanneer u dit voorzichtig doet in de directe nabijheid van de wond en evt. hechtingen, kan dit zonder problemen gedaan worden.

Nazorg de juiste mondhygiene

Advies over voeding, roken en alcohol

Wij raden zacht voedsel aan. Wees in ieder geval voorzichtig met harde korsten, toast, etc. Gebruik niet alleen melkproducten, maar eet gevarieerd (zoals pasta, tartaar, vis, stamppot, soepen en zacht fruit). Ook is het goed om hete dranken en heet voedsel te vermijden. Roken verstoort de wondgenezing, dus wij adviseren om dit de eerste 24 uur na de ingreep niet of nauwelijks te doen. Wees ook matig met alcohol, want alcoholgebruik verhoogt de kans op een nabloeding.

De zwelling beperken

De zwelling kan soms iets worden beperkt door op het behandelde gebied (wang en lip) een plastic zak met ijsklontjes in een nat washandje te houden. Wissel tussen 10 minuten erop en 10 minuten eraf en herhaal dit 4 keer. Mochten er in uw ogen toch complicaties optreden, dan kunt u contact opnemen met de praktijk of, indien de praktijk gesloten is, met de waarnemend tandarts.

Neem contact op voor advies op maat