Gewoon Gaaf!

Kinderen van 2,5 tot 18 jaar hebben vaak wat meer persoonlijke aandacht, uitleg en controle nodig wanneer het gaat om het onderhouden en behouden van een gezond gebit. De individuele preventiemethode Gewoon Gaaf helpt hen daarbij.

Start met een risico-inschatting

Bij de methode Gewoon Gaaf maakt de tandarts of mondhygiënist een risico-inschatting voor ieder individueel kind en ouder. Zo kunnen we gericht advies geven op het gebied van kindertandheelkunde, compleet afgestemd op het gebit van uw kind. De volgende vragen komen daarbij kijken:

  • Hoe goed zorgen de ouder en het kind voor het gebit van het kind?
  • Hoe is het met zijn of haar mondhygiëne gesteld?
  • Is het kind aan het wisselen?
  • Breken er tanden of kiezen door?
  • Heeft het kind (beginnende) gaatjes in het gebit?

De methode Gewoon Gaaf

Op basis van de risico-inschatting bepaalt de tandarts het moment waarop hij uw kind graag weer in de mondzorgpraktijk wil terugzien. Uiteraard verschilt de invulling en uitvoering van de preventiemethode bij ieder gezin. Bij sommige kinderen is een extra bescherming (sealen) of een fluoridebehandeling wellicht te adviseren, terwijl deze behandelingen bij anderen niet nodig zijn.

Gewoon Gaaf

 

Zelf tandenpoetsen vanaf een jonge leeftijd

Een gezonde mond begint met het zorgvuldig poetsen van de tanden en kiezen met fluoridetandpasta. Gewoon Gaaf-mondzorgverleners coachen hun patiënten daarbij. Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima; stimuleer dat vooral. Goed tandenpoetsen gaat alleen niet vanzelf, dat moet een kind leren.

Napoetsen voor optimale verzorging

Kinderen tot ongeveer 10 jaar maken hun tanden en kiezen nog niet echt goed schoon. We adviseren daarom om de tanden en kiezen bij kinderen tot die leeftijd ten minste één keer per dag na te poetsen, ook als ze elektrisch poetsen. Met het napoetsen maakt u als ouder duidelijk hoe belangrijk deze dagelijkse verzorging is. Zo wordt tandenpoetsen een goede gewoonte. Ook na het tiende jaar blijft het belangrijk dat ouders en mondzorgverleners het tandenpoetsen begeleiden en controleren.

De Gewoon Gaaf-methode helpt kinderen hun gebit gaaf te houden. Onder begeleiding van de mondzorgverlener kunnen ouders, samen met hun kind, de mond gezond houden.

Gewoon Gaaf! Doet u mee?