Implantologie

Wanneer er tanden of kiezen ontbreken, biedt implantologie de uitkomst. Door middel van implantaten kunnen wij een vastzittende oplossing creëren. We brengen u graag op de hoogte van de verschillende soorten implantaten en behandelingen.

Wat is een implantaat?

Een implantaat is een kunstwortel die we in het kaakbot plaatsen. De meeste implantaten zien eruit als een schroefje en zijn gemaakt van titanium, een lichaamsvriendelijk materiaal waar bot makkelijk aan hecht.

Zoals u van ons gewend bent, werken wij enkel met wetenschappelijk ondersteunde A-merken. Namelijk het Camlog implantaat en het TRI-vent implantaat. Ook prothetiek (kronen en bruggen, frames en protheses) kunnen we leveren op nagenoeg alle A-merk implantaten. Denk aan Camlog, Straumann, ITI, Nobel, Astra, Ankylos en Zimmer. 

Een betrouwbare oplossing

Implantaten worden al ruim 40 jaar gebruikt en sinds begin jaren ‘80 ook in Nederland. Inmiddels zijn de materialen en technieken enorm verbeterd. Daardoor is dit één van de meest zekere oplossingen op het gebied van mondzorg. Het succespercentage ligt zelfs boven de 95%! Wel geldt een iets lager percentage bij bijvoorbeeld rokers, diabetici en bothersteloperaties. 

Mondzorg Dogterom Implantologie

Eén-fase en twee-fasen implantaten

Tegenwoordig wordt er onderscheid gemaakt tussen de zogenaamde één-fase en twee-fasen implantaten. De eerstgenoemde plaatsen we in één behandeling en bestaat uit een deel dat in het bot verankerd wordt en een deel dat boven het tandvlees uitsteekt. Deze twee delen vormen één geheel. Na een bepaalde periode vervaardigen we hierop een kroon, brug of kunstgebit. 

Bij een twee-fasen implantaat plaatsen we in de eerste fase het implantaat deel in het bot en bedekken we het vervolgens weer met tandvlees. Een aantal maanden later, als het implantaat ingegroeid is in het bot, volgt de tweede fase waarbij we op het ingegroeide implantaat een zogenaamd (healing) abutment plaatsen. Na een aantal weken wordt op dit verbindingselement een kroon, brug of kunstgebit vervaardigd. 

De mogelijkheden

Een implantaat is in doorsnede 3 tot 5 mm breed en 6 tot 16 mm lang, afhankelijk van de plaats in de mond en de beschikbare ruimte. Er zijn diverse oplossingen mogelijk, namelijk:

  • Het vervangen van een enkele tand;
  • Een brug of kroon op meerdere implantaten plaatsen;
  • Een zogenaamd klikgebit (in het Nederlandse zorgstelsel vaak vrijwel volledig vergoed) in de tandeloze kaak;
  • Vaste oplossingen op meerdere implantaten;
  • Een tijdelijk hersteld gebit (voortand op implantaat)

In het laatste geval verwijderen wij binnen één bezoek een slechte wortel, plaatsen we een implantaat en plaatsen we direct een tijdelijke kroon. Enkele weken later bevestigen we de definitieve kroon.

 reem 11

 

 

Het voortraject

Voorafgaand aan de behandeling onderzoeken we of er voldoende ruimte, bot en gezond tandvlees aanwezig is om de implantaten te kunnen plaatsen. Hierbij maken we röntgenfoto's en nemen we een vragenlijst over uw gezondheid af. Soms maken we ook gebitsafdrukken om een proefopstelling te maken. Aan de hand hiervan kan de implantoloog een behandelplanning en kostenbegroting opstellen.

reem 7

Het behandeltraject

Afhankelijk van het type behandeling moet een implantaat na het plaatsen vier tot twaalf weken vastgroeien. In de tussentijd vervaardigen we vaak een tijdelijke oplossing. Daarna realiseren we de definitieve oplossing: kronen of een prothese. Ook hierbij geldt: hoe uitgebreider de oplossing, hoe langer het behandeltraject.

Bot opbouw

Soms is er te weinig bot om op de juiste plaats een implantaat te plaatsen. In dit geval is een "botherstel"operatie noodzakelijk voordat er geïmplanteerd kan worden. Deze ingreep dient er voor om verloren gegaan bot te herstellen of het kaakbot geschikt te maken voor implantatie.
Voor botherstel en botgeneratie hebben we materialen nodig. De benodigde materialen kunnen bestaan uit:
* Donorbot. Dat wil zeggen bot van menselijke afkomst waar alle eiwitten uit zijn gehaald.
* Varkensbot of runderbot wat een speciale bewerking heeft ondergaan.
* Membraam en collageenplug: varkens of rundercollageen wat een speciale bewerking heeft ondergaan.
* Eigen bloed wat gebruikt wordt voor vervaardiging van een lichaamseigen membraan en regeneratie
  materiaal. Hiertoe nemen we voorafgaand aan de operatie enkele buisjes bloed af.
* Eigen bot wat ergens wordt geoogst voor dit doel: in de kaak, de schedel of uit de heup.

Bent u bloeddonor, dan is het na deze behandeling niet meer toegestaan om uw bloed te doneren. Voor verdere informatie verzoeken wij u om telefonisch contact op te nemen met uw bloedbank.

Een optimale eindoplossing blijft immers ons belangrijkste doel!

Zorgaanbieder prothetiek voor CZ

Onze hoge kwaliteitseisen en uitgebreide ervaring op het gebied van implantaten en een klikgebit, hebben geresulteerd in een overeenkomst met zorgverzekeraar CZ. Daarmee is Mondzorg Dogterom een geregistreerde, gecontracteerde zorgaanbieder op gebied van prothetiek (kunstgebitten) en implantologie voor het CZ. En daar zijn wij enorm trots op!