Vullingen

Wanneer u gaatjes in uw tanden of kiezen heeft, zullen wij deze tijdens de tandartsafspraak vullen om verdere klachten te voorkomen.

Hoe ontstaan gaatjes?

Gaatjes (ook wel cariës) worden veroorzaakt door bacteriën die zich aan het oppervlak van uw tanden en kiezen hechten. Naarmate de bacteriën zich vermenigvuldigen en groeien, vormen ze een witachtig laagje. Dit noemen we ook wel tandplak. Als tandplak niet wordt verwijderd, begint het zuren af te scheiden die kleine gaatjes in het oppervlak van het tandglazuur maken. Naarmate de gaatjes groter worden, groeien ze uiteindelijk uit tot één groot gat.

Mondzorg Dogterom Vullingen

Hoe wij te werk gaan

Eerst maakt de tandarts een gaatje schoon, waarmee het zieke deel vol cariës als het ware wordt weggehaald. Als er meerdere gaatjes op verschillende vlakken van uw tand moeten worden gevuld, wordt deze tweevlaks- of drievlaksrestauratie ook op uw rekening aangegeven.

Om te voorkomen dat gaatjes groter worden en pijn gaan doen, vullen we het gaatje met composiet (tandkleurig) vulmateriaal. Composiet vulmateriaal kan hechten aan glazuur en tandbeen. Dit heeft als voordeel dat u zoveel mogelijk eigen tandweefsel kan behouden. Daarnaast kan een tand of kies door de verbinding van het eigen tandweefsel met het vulmateriaal worden versterkt.  

Wat betekent etsen?

Etsen betekent dat wij het tandoppervlak met een speciaal zuur ruw maken. Als het oppervlak ruw is, is het gemakkelijker voor het vulmateriaal om zich aan het tandbeen te hechten. Dit voorkomt dat de vulling er weer snel uitvalt.

Samen voorkomen we dat gaatjes pijn gaan doen.