Oorzaken van pijn

Heeft u last van pijn in uw gebit of bij uw tandvlees? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Wij vertellen u graag welke oorzaken van tandpijn er bestaan.

De gevoelige tandhals

Wanneer u last heeft van een overgevoelige zenuw of een gevoelige tandhals ervaart u sterke, stekende pijn die blijft aanhouden. Daarnaast voelt u pijn bij warm of koud eten en drinken. Wanneer een gevoelige tandhals de oorzaak is, gaat de pijn vanzelf over. Wordt de tand echter steeds gevoeliger en duurt de pijn langer? Dan kan dit duiden op een zenuwontsteking. Uw tandarts kan u hierbij helpen.

Ontstoken tandvlees

Zou u uw tandpijn meer omschrijven als een zeurende en knagende pijn? En heeft u last van een vieze, bittere smaak in de mond? Dan kan ontstoken tandvlees of een doorbrekende verstandskies de oorzaak zijn. Er is vaak een pijnlijke plek bij het tandvlees te voelen. Ook kan het tandvlees dikker zijn. De pijnlijke plek goed borstelen of stokeren kan helpen. Mocht dit niet helpen, dan kunt u bij de tandarts terecht. Deze kan het ontstoken tandvlees voor u uitspuiten met een waterstofperoxide-oplossing, zodat de pijn overgaat.

Pijn na diverse behandelingen

  • Het verwijderen van tandsteen

    Na het verwijderen van tandsteen kan pijn ontstaan, doordat uw tandvlees ontstoken was of doordat de tandhalzen bloot komen te liggen. Poets de tanden daarom niet te hard, maar wel nauwkeurig. Binnen een paar dagen zal het probleem over zijn.

  • Het boren en vullen

    Na het boren en vullen van een tand of kies kunnen uw tanden gevoeliger zijn bij warmte en kou en kan het gevoel van ‘stroompjes’ ontstaan. Hoewel deze pijn soms vier tot zes weken kan duren, hoeft dit niet verontrustend te zijn. Wordt de pijn heftiger en langduriger? Dan raden wij aan om contact met ons op te nemen. 

  • De zenuwbehandeling

    Pijn na een zenuwbehandeling kan soms zeer heftig zijn. Vaak duurt dit echter niet langer dan twee dagen. Wanneer een gewone pijnstiller in deze periode niet meer helpt of wanneer de pijn langer aanhoudt, kunt u contact met ons opnemen.

De zenuwontsteking en de wortelpuntontsteking

Heeft u last van een scherpe, stekende en aanhoudende pijn die uitstraalt naar andere tanden of kiezen? En neemt de pijn toe bij warmte of kou? Dan kan dit duiden op een zenuwontsteking. Een zenuwontsteking wordt gekenmerkt door een hevige afweerreactie van de bloedvaatjes in de tand. Deze bloedvaatjes gaan als het ware openstaan en door het uittreden van vocht zal de druk in de tandzenuw toenemen. Dit is de oorzaak van de pijn die u ervaart.

Een zenuwontsteking kan ontstaan doordat een gat in de tand niet op tijd wordt behandeld. Vervolgens kunnen bacteriën de zenuw binnendringen. Om verdere problemen (zoals een kaakontsteking) te voorkomen, is het verstandig om zo spoedig mogelijk de tandarts te raadplegen. In de tussentijd kunt u de pijn wat verlichten met een veilige pijnstiller als Paracetamol.  

Een afgestorven tandzenuw

Gaat de pijn van uw zenuwontsteking na een tijdje vanzelf over? Dan is de tandzenuw waarschijnlijk afgestorven. Toch is het mogelijk dat de kies of tand na enige tijd weer gevoelig wordt, maar dan op een andere manier. De pijn zit dieper in de kaak, is doffer van karakter en de pijnlijke tand is gemakkelijker aan te wijzen. Wanneer de tand of kies wat hoger aanvoelt en gevoelig is bij het bijten, kan dat wijzen op een wortelpuntontsteking. Ook kunt u een dikke kaak krijgen. In dit geval kunt u het best contact opnemen met uw tandarts.

Het is ook mogelijk dat de scherpe pijn bij een zenuwontsteking niet overgaat, maar dat de pijn met bijten en bij druk op de kaak zelfs verhevigt. In sommige gevallen krijgt u ook een dik gezicht. U heeft dan te maken met een combinatie van een wortelpuntontsteking en een zenuwontsteking. Ook in dat geval is het essentieel om uw tandarts te raadplegen.

Neem contact met ons op